Cieľom združenia je rozvoj kolektívnych a individuálnych aktivít, rozvíjať tvorivé schopnosti detí a mládeže vo voľnom čase s plným využitím najnovších poznatkov vedy a techniky. Asociácia napĺňa ciele neformálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti vedy a techniky.

20. VÝROČIE NÁŠHO KLUBU LEGMAN 819
od 14.novembra 1997 sme členmi AMAVETU

středa 14. srpna 2013

Letný tábor Vyšná Slaná 22. - 27. 7. 2013

  Hory, slnko, voda, dobrodružstvá....sú slová, ktoré dokážu najlepšie vystihnúť letný tábor, ktorého sa zúčastnili v dňoch 22. - 27. 7. 2013 členovia klubu AMAVET Legman819. Okolie Dobšinej na rozhraní Slovenského Rudohoria a Slovenského raja sa vyznačuje bohatou (baníckou) minulosťou, avšak dnešný návštevník sa najviac môže tešiť na krásnu a zdravú prírodu, na rôzne kultúrno-historické pamiatky, prírodné úkazy, z ktorých mnohé patria do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.                              
     Deti počas týždenného pobytu navštívili kaštieľ v Betliari, ktorého pôvodnými majiteľmi boli Bebekovci a neskôr Andrássyovci. Interiér kaštieľa je nádherný a keďže majitelia boli vášniví poľovníci a cestovatelia, deti mohli vidieť trofeje a rôzne zaujímavé predmety z celého sveta. Veľká škoda, že historický park kaštieľa dočasne nie je prístupný návštevníkom, nakoľko sa ešte stále odstraňujú následky poslednej kalamity, ktorá ho v značnej miere poškodila.
     Ďalší unikát, Dobšinská ľadová jaskyňa sa nám odhalila len po náročnej, skoro trojhodinovej túre, ktorá viedla cez Stratenskú tiesňavu až k samotnej jaskyni.
     Najväčším dobrodružstvom sa javila túra v Slovenskom raji, cez Zejmarskú roklinu na planinu Geravy. Turistický chodník je náročný, vyžaduje veľkú disciplínu, ale je výborne značený a zabezpečený rebríkmi, reťazami, prípadne stúpačkami a nádherná prírodná scenéria s vodopádmi a vyvieračkami bohato obdarí každého návštevníka.
     Deťom sa nemenej páčila aj ďalšia jaskyňa, a to Ochtinská aragonitová jaskyňa. Tešili sa z nevšedných tvarov, ktoré príroda vytvorila a tiež aj z fantázie ľudí, ktorí našli v týchto prírodných útvaroch podobenstvo napríklad so srdcom človeka, s myškou, tešili sa, keď objavili duch jaskyne, či Mliečnu dráhu. Nejedno z našich detí sa rozhodlo stať sa geológom, či jaskyniarom.
     K pobytu neodmysliteľne patrí aj ubytovanie, rôzne spoločenské a rekreačné akcie, voľné hry, či menšie vychádzky do okolia. Ubytovaní sme boli v chate Július vo Vyšnej Slanej, ktorá sa nachádzala takmer uprostred lesa a na naše potešenie mala bazén. Bolo tam výborne, ticho, kde naširoko - naďaleko sme nevideli človiečika iba personál, ktorý sa o nás výborne staral. Kde tu bolo počuť traktory, ktoré sa ponáhľali na neďaleké polia. 
     Na menších vychádzkach hlavne dievčatá spoznávali lesné plody – maliny, čučoriedky a brusnice, ale aj niektoré liečivé rastliny – ako alchymilku lekársku, ktorá v tejto lokalite hojne rastie. Strávili sme tu jeden neopakovateľný týždeň, na ktorý budeme dlho spomínať a spoznali sme ďalší kút Slovenska, ktorý svedčí o tom, v akej krásnej krajine žijeme.
    Celý týždeň sa o deti starali a pripravili im zaujímavý program PaedDr. Mária Šimková, Mgr. Gabriela Szabová a ja - Mgr. Elena Sakálová. Boli sme výborný tím a touto cestou sa chcem kolegyniam veľmi pekne poďakovať za ich nezištnú prácu.
                                                                                                                Ďakujem!

Žádné komentáře:

Okomentovat