Cieľom bolo zoznámiť sa s hrnčiarstvom – starým, no stále čarovným remeslom, ktoré v našom regióne pretrváva už celé stáročia. Vážiť si prácu našich predkov. Zoznámiť sa s hlinou a naučiť sa s ňou pracovať. Vytvoriť si vlastnoručne vianočné ozdoby, ktoré si môžu zavesiť po vypálení na stromček a bude sa nich tešiť celá rodina.
V dňoch 11. a 12. decembra sa naše deti vybrali na malú výpravu do sveta ďalšieho z tradičných remesiel regiónu Gemer - Malohont. Tvorivá dielnička sa uskutočnila v spolupráci s organizáciou AMAVET – KLUB LEGMAN 819.
Hneď po príchode do našej provizórnej dielne ich privítala vôňa hliny. V úvode pani lektorka Kristínka deťom porozprávala, ako sa hlina pripravuje, ako sa kedysi pracovalo bez moderných nástrojov a čo všetko museli remeselníci vedieť, aby vznikla pevná a krásna nádoba. Dozvedeli sa, že hrnčiarstvo
• bolo to jedno z najstarších a najdlhšie udržiavaných remesiel,
• keramika bola nevyhnutná v každej domácnosti, preto mala vysoký dopyt,
• remeslo sa často dedilo z otca na syna,
• predávalo sa na trhoch v Rimavskej Sobote, Rožňave, Jelšave a Tisovci.
Najväčším zážitkom však bolo tvorenie. Každý dostal kúsok hliny a pod vedením našich skúsených lektoriek začala skutočná tvorivá práca. Deti miesili, vyvaľovali, hladili a tvarovali, až sa hlina postupne menila na malé umelecké dielka. Tentoraz sa pustili do výroby vianočných ozdôb na stromček – hviezdičiek, snehových vločiek, zvončekov, srdiečok..... Pri práci vládla radostná atmosféra, deti si navzájom radili a hrdé pohľady prezrádzali, že vznikajú skutočné originály. Po vysušení a vypálení budú ozdoby zdobiť vianočný stromček každého druháka ako milú spomienku na deň, keď si samy vyskúšali prácu pravého hrnčiara. Z tohto dňa si druháci odniesli nielen svoje výrobky, ale aj poznanie, že remeslá sú dôležitou súčasťou našej kultúry a tradícií. Výlet do sveta hrnčiarstva bol pre všetkých zaujímavou a poučnou skúsenosťou. A možno práve v jednej z tých malých, zablatených rúk sa skrýva budúci gemerský majster hrnčiar.




Žádné komentáře:
Okomentovat