Cieľom združenia je rozvoj kolektívnych a individuálnych aktivít, rozvíjať tvorivé schopnosti detí a mládeže vo voľnom čase s plným využitím najnovších poznatkov vedy a techniky. Asociácia napĺňa ciele neformálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti vedy a techniky.

20. VÝROČIE NÁŠHO KLUBU LEGMAN 819
od 14.novembra 1997 sme členmi AMAVETU

úterý 3. ledna 2017

Exkurzia DUKLA - SVIDNÍK 7.10.2016

Dňa 7. októbra 2016  naši amaveťáci a žiaci školy navštívili významné miesta našej národnej histórie, ktoré pripomínajú jednu z najväčších bitiek 2. svetovej vojny na našom území, Karpatsko- dukliansku operáciu.
Žiaci navštívili vyhliadkovú vežu, z ktorej mali ako na dlani celú panorámu kraja, kde sa rodila naša sloboda. Zároveň si pozreli Pamätník 1. československého armádneho zboru v Dukle, prešli sa vojenským cintorínom, kde aspoň symbolicky vzdali poctu tým, ktorí padli v bojoch počas spomínanej operácie.

V areáli tohto prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z 2. svetovej vojny. V okolitých lesoch sa dá i dnes ukryť  v zachovaných bunkroch, ktoré si naši žiaci s radosťou poobzerali.

Súčasťou exkurzie bola aj návšteva zaujímavého Vojenského historického múzea vo Svidníku, kde si pozreli autentické exponáty z 1. a 2.svetovej vojny, množstvo odznakov, zbraní, vojenské uniformy i krátke dokumentárne filmy, ktoré priblížili dejiny vojny. V areáli múzea sa zase mohli oboznámiť s vojenskou technikou.
Cieľom exkurzie bolo priblížiť udalosti oslobodzovania nášho územia a bližšie oboznámenie sa s dejinami SNP. Národná história tak bola pre našich žiakov aspoň na pár hodín priblížená realistickejšie. Exkurzia určite obohatila ich poznatky a prispela k tomu, aby dnešní ľudia nielen poznali našu históriu, ale boli na ňu aj právom hrdí.

Žádné komentáře:

Okomentovat