Cieľom združenia je rozvoj kolektívnych a individuálnych aktivít, rozvíjať tvorivé schopnosti detí a mládeže vo voľnom čase s plným využitím najnovších poznatkov vedy a techniky. Asociácia napĺňa ciele neformálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti vedy a techniky.

20. VÝROČIE NÁŠHO KLUBU LEGMAN 819
od 14.novembra 1997 sme členmi AMAVETU

pátek 30. prosince 2022

EXKURZIA KOŠICE









Rozšírenie vedomostí žiakov v oblasti prírodovedných predmetov. Zaujať žiakov, motivovať, inšpirovať krásami prírody a získať ich pre štúdium prírodovedných predmetov.

1.

Interaktívna sieň elektrických výbojov 

Prostredníctvom svetelných dynamických ukážok a elektrostatických pokusov sa aktívne zoznámite s ochranou pred nebezpečným napätím z reálnych transformátorov, induktorov a generátorov. Objavíte, ako prebieha zásah bleskom v podobe Lichtenbergových obrazcov a v reálnej Faradayovej klietke zažije nefalšovaný výboj z Teslovho transformátora.

Okrem klasických demonštrácií účinkov statickej elektriny, sú tu predvádzané až 80 cm dlhé iskrové výboje – umelé blesky z Teslovho transformátora smerované do Faradayovej klietky.

Nezabudnuteľným zážitkom môže byť vlastná skúsenosť z jej funkcie – dokonalej ochrany pred nebezpečným napätím. 

Okrem informácií o vynálezcoch v oblasti elektrotechniky a elektroenergetiky, sa tvorcovia expozície snažia návštevníkom prostredníctvom funkčných dynamických exponátov umožniť aj priame stretnutie s fenoménom elektriny. V chronologickom slede ide o elektrostatické generátory, rôzne typy Teslových transformátorov, Ruhmkorffov induktor, Van de Graaffov generátor, Marxov generátor, Cockroft-Waltonov generátor a iné. Pozornosť priťahujú aj demonštrácie elektromagnetického vyfukovania elektrického oblúka pri exponáte Jacobov rebrík alebo efektné plazivé výboje na sklenenej bariére – Lichtenbergove obrazce.. Žiaci si vyskúšali všetko čo bolo možné, mali z toho veľký zážitok.

2.

Ďalšou časťou našej exkurzie bola návšteva Botanickej záhrady UPJŠ. 

Oboznámili sme sa s množstvom domácich aj cudzokrajných drevín a bylín, subtropické a tropické rastliny, orchidey, bromélie, kaktusy

ZAUJÍMAVOSŤ: nachádza sa tu najväčšia zbierka kaktusov a cykasov na Slovensku, wolémia, ginko či sekvojovec.

3.

Návšteva ZOO

EXKURZIA sa deťom veľmi páčila, získali nové zážitky a vedomosti.


Žádné komentáře:

Okomentovat