Cieľom združenia je rozvoj kolektívnych a individuálnych aktivít, rozvíjať tvorivé schopnosti detí a mládeže vo voľnom čase s plným využitím najnovších poznatkov vedy a techniky. Asociácia napĺňa ciele neformálneho vzdelávania detí a mládeže v oblasti vedy a techniky.

20. VÝROČIE NÁŠHO KLUBU LEGMAN 819
od 14.novembra 1997 sme členmi AMAVETU

pátek 28. prosince 2018

Exkurzia OSVIENČIM 23.3.2018


     Dňa 23.3. 2018 sa žiaci 9. ročníka zúčastnili exkurzie do koncentračného tábora v Osvienčime. Cesta bola dlhá, ale naši  deviataci ju zvládli bez problémov. Prehliadku sme začali v Osvienčime (Auschwitz I.). Po bezpečnostnej prehliadke sme si vyzdvihli vysielačky, naladili sme frekvenciu nášho sprievodcu a prehliadka sa začala. Prehliadka koncentračného tábora, symbolu utrpenia a smrti nevinných obetí, bola dlhá, náročná. Pri pohľade na dôkazy o utrpení ľudí, nezmyselného vraždenia  bolo  mnohým  ťažko.  Kládli si otázky –  Prečo tá hrôza? Ako to mohli ľudia urobiť druhým, len preto, že sú  príslušníkmi iného národa, iného náboženstva, iného presvedčenia? Boli to otázky, ktoré si určite kládli spolu s nami mladí aj starší, Poliaci, Slováci, Česi, Angličania a mnohí iní, ktorých  sme počas prehliadky stretávali. Z Osvienčimu sme sa potom presunuli o 3 km ďalej do Birkenau (Auschwitz II.)
     Zážitky z koncentračného tábora Osvienčim je veľmi ťažké opísať, treba sa tam jednoducho poprechádzať a zažiť atmosféru tohto miesta, kde sa páchali neľudské zločiny, kde trpeli deti aj starci, kde prišlo o život viac ako 1,5 mil. ľudí.
     Žiaci sa o koncentračných táboroch, o holokauste učia na vyučovacích hodinách.  Prvý raz sa však stretli s jeho následkami  takto priamo. Dúfame, že  sa stanú tými, ktorí budú hlásať  potrebu mierových riešení  všetkých konfliktov a budú  zástancami boja proti  fašizmu, neofašizmu i rasizmu. Dnes ich už k tomu  zaväzuje aj táto  návšteva  koncentračného  tábora  v Osvienčime.


"Tento projekt bol podporený z dotácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR „Programy pre mládež 2014 – 2020“, ktorú administruje IUVENTA – Slovenský inštitút mládeže."



 


http://www.bit.ly/Osviencim

Žádné komentáře:

Okomentovat